Healthy

Тирамису

Идеята ми беше да представя съвсем различен десерт, който надявам се ще видите скоро в блога. Когато започнах подготовката вчера, докато слагах “блата” да се пече, през цялото време имах усещането, че нещо пропускам. Беше ми се получила лепкава и гъста смес, която нямаше как да се превърне в пухкавата и нежна текстура, която очаквах накрая. Оказа се, че съм забравила част от съставките. Когато блата беше готов имах твърдо изпечено парче, с което не знаех какво да правя. Със сигурност идеята ми беше провалена…

Но тази сутрин докато ровех в хладилника за закуска реших да дам живот на нещо, което предния ден исках да изхвърлям. 

Продукти за две парчета:

  • за “бишкотите”

50 гр трици

50 гр овесени ядки

1 бр яйце

5 бр фурми

20 мл соево мляко

няколко капки есенция портокал

портокалови корички

  • за накисване на бишкотите

50 мл горещо кафе

есенция ром

  • за крема:

1 бр банан

2 с.л сирене котидж

2 с.л извара

1 к.л мед

няколко капки лимон

Приготвяне:

Триците и овесените ядки се смилат на брашно. Добавете към него всички продукти за блата и блендирайте. Ако прецените добавете още течност, но сместа трябва да остане гъста и лепкава. Пече се в предварително загрята на 180° фурна за около 15 мин.

Когато “блата”изстине го нарежете на тънки филийки с дължина 7-10см. Потопете всяка една в горещо кафе, към което предварително сте добавили няколко капки есенция ром.

Продуктите за крема пасирайте до получаване на гладка смес. Подредете в подходвща чиния, като редувате бишкоти и крем. Сервирайте след 10-15 мин. 


Да ви е сладко!

Leave a comment