Идеята ми беше да представя съвсем различен десерт, който надявам се ще видите скоро в блога. Когато започнах подготовката вчера, докато слагах “блата” да се пече, през цялото време имах усещането, че нещо пропускам. Беше ми се получила лепкава и гъста смес, която нямаше как да се превърне в пухкавата и нежна текстура, която очаквах накрая. Оказа се, че съм забравила част от съставките. Когато блата беше готов имах твърдо изпечено парче, с което не знаех какво да правя. Със сигурност идеята ми беше провалена…
Но тази сутрин докато ровех в хладилника за закуска реших да дам живот на нещо, което предния ден исках да изхвърлям.
Продукти за две парчета:
- за “бишкотите”
50 гр трици
50 гр овесени ядки
1 бр яйце
5 бр фурми
20 мл соево мляко
няколко капки есенция портокал
портокалови корички
- за накисване на бишкотите
50 мл горещо кафе
есенция ром
- за крема:
1 бр банан
2 с.л сирене котидж
2 с.л извара
1 к.л мед
няколко капки лимон
Приготвяне:
Триците и овесените ядки се смилат на брашно. Добавете към него всички продукти за блата и блендирайте. Ако прецените добавете още течност, но сместа трябва да остане гъста и лепкава. Пече се в предварително загрята на 180° фурна за около 15 мин.
Когато “блата”изстине го нарежете на тънки филийки с дължина 7-10см. Потопете всяка една в горещо кафе, към което предварително сте добавили няколко капки есенция ром.
Продуктите за крема пасирайте до получаване на гладка смес. Подредете в подходвща чиния, като редувате бишкоти и крем. Сервирайте след 10-15 мин.