Дребни сладки · Healthy

Карамелено барче

От известно време съм голям фен на тема здравословни барчета. В това парче се получиха много разнообразни и наситени вкусове. И ще издам, че ако добавите малко фъстъци, ще постигнете ефекта на сникърс! 

Продукти за форма 12см х 12см:

  • за основата:

200 гр сварен нахут *

4 с.л кокосови стърготини

8 бр фурми

1с.л разтопено кокосово масло

1/2 ч.л ванилова есенция

  • за карамела:

3 с.л фъстъчено масло

8 бр фурми

2 с.л кленов сироп/мед

3 с.л вода

35 гр разтопено кокосово масло

1/2 ч.л ванилова есенция

щипка сол

  • за шоколада:

25 гр разтопено какаово масло/кокосово масло

4 с.л какао

Приготвяне:

За този десерт ви е необгодим мощен блендер!

Пасирайте всички продукти за основата. *Аз добавих 200 гр сварен нахут, но според мен може да се намали на 150 гр за да се получи по-тънка основа. Ако желаете добавете начупени фъстъци, когато блендирате всичко. В този случай кокоса не се усеща.

Изсипете сместа във форма, застлана с хартия за печене и притиснете добре.

Пригответе карамела, като пасирате всички продукти. Сложете възможно най-малко вода, за да може да стегне. Разтелете карамела към основата равномерно.

Изненадващо за мен, шоколадовата глазура е много сполучлива. Ако искате заменете я с разтопен шоколад.

Към разтопеното масло добавете останалите съставки и разбъркайте. Изсипете при другите продукти. Работете бързо, защото какаовото масло стяга!

Използвах повече масло от обикновенно, но за десерти, които искаме да не се разточат при размразяването им е жадължителни.

Сложете във фризера. Преди сервиране оставете сместа да отпусне за 15-20 мин и разрежете на желани форми.


Вкусен, карамелов ден!

❤️,

И.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s