Тъй като на този Великден ми се “падна” да ограничавам вида храна, която хапвам, реших да си приготвя сама козунак за да не се чувствам като аутсайдер 🙂 Затова отделих 5 минути за да ги забъркам, 15 минути за да втасат и 40 мин за да се опекат. А дали са вкусни ще разбера в неделя сутрин 🙂
Продукти за 1 бр порция:
1 бр яйце/ или само белтък
100 гр оризово брашно
10 гр петмез от фурми
20 гр бадемово мляко (мерих на кантарчето)
3 гр суха мая
5 гр разтопено кокосово масло
15 гр стафиди
есенция ром, есенция ванилия и масло*
щипка сол, кокосов чипс за поръсване
Приготвяне:
Разбийте яйцето и петмеза на пяна. Добавете брашното смесено с маята и кокосовото масло. Омесете хубаво с млякото. Оставете за 15 мин в леко загрята фурна на 50°. След това добавете стафидите и есенциите. *Есенцията от ванилия и масло е идеална за тази рецепта, тъй като допринася за аромата на истинско масло. Много време й търсих приложение и сега се радвам, че успях да й намеря мястото. Поръсете с кокосовия чипс и печете на вентилатор на 160° за около 40 минути.
Аз нямам търпение да се събудя утре сутрин. А вие?
❤️,
И.
One thought on “Моите козуначета, без захар, без глутен”