Солени ястия · Healthy

Хляб с лимец и картофи

Преди време в нас се появи хляб с картофено брашно. Бях много скептична, но признавам беше вкусен. Днес докато разчиствах хладилника, намерих няколко останали сварени картофа. Не знам защо се сетих за хляба, но реших да пробвам да замеся нещо …

Продукти:

400 гр сварени картофи

500-700 гр брашно от лимец 

20 гр мая

100 мл вода

5 гр меласа

1 жълтък

сол

Приготвяне:

Намачкайте картофите овкусени със сол  до получаване на гладка консистенция. Смесете маята в малко вода заедно с меласата и 1 с.л брашно. Разбъркайте и оставете да шупне. Добавете я към картофите и водата. Объркайте хубаво след, което започнете да добавяте по малко брашно, докато получите хубаво тесто. Ако е необходимо осолете още. Оставете го да втаса докато удвои обема си. Аз имах излизане и го зарязах за 2 часа. Когато се прибрах го размесих отново с малко брашно оформих на хляб. Останалото тесто офирмихме с още две ръчички на топки за питката. Намазах със зехтин и жълтък. Пеках до готовност в предварително загрята на 180° фурна. Дали е вкусен не знам, но знам че в нас рядко се стои пред фурната с въпроса “Кога ще е готово?” А на мен това ми е достатъчно.


Топъл ден, приятели!

❤️,

И.

Leave a comment