Солени ястия

Фокача с чери домати и босилек

Фокачата е традиционен плосък италиански хляб, нещо средно между питка и пица. Отдавна е в “to do” листа ми, но все не оставаше време за нея. Днес имам непретенциозни гости за вечеря и докато подготвях менюто, реших да й дам шанс да блесне на моята трапеза. Оказа се, че приготвянето й не е от най-трудните неща, напротив. Единственото, с което трябва да се заредиш е търпение, нещо което на мен ми липсва, но определено работя върху това 🙂

Продукти:

200 гр брашно

10 гр прясна мая

1 ч.ч топла вода

5-6 бр чери домати

няколко листа пресен босилек

сол

зехтин

Продукти:

Разтворете маята в 3 с.л топла вода и я оставете за 10 минути. Пресейте брашното и направете кладенче, в което  изсипете маята. Започнете да замесвате тесто, като наливате по малко от водата. Накрая добавете сол на вкус. Оставете го да втаса докато удвои обема си. Отнема приблизително час. Размесете отново за малко и поставете в подходящ намазнен съд. Отгоре наредете доматите и босилека. Намажете обилно със зехтин. Печете в предварително загрята на 180° фурнa.


Тази вечер в нас почетния гост беше добре приет. Толкова добре, че се наложи да издам рецептата 😉

Весела и спокойна вечер, приятели!

❤️,

И.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s